Nu er een nieuw rapport van TNO op tafel ligt over vieze bestelbusjes die 6x de uitstootnorm overschrijden, is het heel nuttig om na te denken of het niet anders  en schoner kan.
Wat ons opvalt: steeds meer internetwinkels willen, in dienst van de klant,  zo snel en comfortabel mogelijk bezorgen. Op alle tijden van de dag. Het gaat om bezorgen aan huis of bezorgen op een oppik-adres. Vaak wordt bezorgd  als de bewoner niet thuis is, dus een overbodige rit. Veel bedrijven hebben hun eigen (vieze) auto’s, er wordt weinig gecoördineerd..
Dit leidt tot een bezorg-jungle in de stad en veel extra verkeer op de snelweg. En veel extra vieze lucht, die weer tot een slechtere gezondheid kan leiden bij omwonenden. Hoog tijd om dit beter te reguleren.

Enkele suggesties. Bedrijven kunnen zorgen voor gezamenlijk vervoer  op 1 vaste tijd per dag, met volle auto’s . Niet meer alles zelf doen. Logo’s kunnen wel op pakketten i.p.v. op auto’s. Dat scheelt heel veel autoritten per dag. Dus de lucht wordt schoner en de snelweg leger. Ze kunnen kleinere pakketten alleen bezorgen op enkele vaste ophaaladressen in de buurt, die per fiets bereikbaar zijn. Grote pakketten kunnen dan wel thuis bezorgd worden, maar alleen als de bewoner heeft aangegeven dat hij of zij thuis is. En alleen met een schone auto. Fietskoeriers zijn een nog betere mogelijkheid. Nu er elektrische bakfietsen bestaan, kan dat snel en comfortabel gebeuren. Kortom, bol.com, coolblue en al die andere bedrijven die nu allemaal apart rondrijden, zouden hun maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen. Taak voor de politiek?

Dit is een van de mogelijkheden  om verkeer in de stad en op de snelweg te beperken en schoner te maken. Meer asfalt is  niet nodig en werkt averechts. Je kunt beter kijken naar slimme alternatieve maatregelen. Kijk op www.snelwegen-utrecht.nl/Waarom werkt het niet? over de effecten van de verbreding en alternatieven. Bredere snelwegen leiden tot nog meer auto’s in de stad.

Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!